Má zmysel zmena na iPhone 15 Pro Max ak mám 14 Pro Max alebo … – TECHBOX.sk

Má. Lebo ak máte najvyššiu verziu amerického telefónu, patríte k tým najnáročnejším. Aspoň by ste mali. A preto má prechod na najnovší model 15 Pro Max zmysel.
Ako každý rok doteraz, novinka prináša iba minimálne zmeny, ale aj niekoľko, ktoré aj reálne pocítite. Najviac určite hmotnosť, ktorá je vďaka použitému titánu o zhruba 20 gramov nižšia.
20 gramov nie je veľa, veď len silikónové puzdro s MagSafe má hmotnosť okolo 40 gramov, takže zrazu sa vaše vrecko nohavíc či kabelka nebudú nadnášať. Je to ale výborná ukážka toho, že keď sa chce, hmotnosť sa dá ušetriť, hlavne na telefónov atakújúcich 2 000 €.
Rozmery sú opäť rozdielne, takže nečakajte, že vám puzdra či čokoľvek presne stavané na 13 Pro Max či 14 Pro Max bude sedieť na 15 Pro Max. Počítajte s tým, že budete potrebovať povymieňať aj všetky Lightning káble či iné príslušenstvá s Lightningom. Ale to je pár percent z celkovej ceny nového 15 Pro Max. Za tú zmenu to stojí. A hlavne, od teraz už nebudete musieť so sebou na cesty, výlety či dovolenky vláčiť milión káblov, stačiť bude jeden. Teda dva, lebo určite máte už aj Apple Watch a tie sa nabíjajú vlastným káblom.
Oproti predchodcom sa zmenil aj procesor. Je vyrobený 3 nm výrobným procesom (nikto iný na svete toto ešte nedal) a jeho výkon prekonáva akýkoľvek Android. Apple pribalil 8 GB RAM a 6-jadrovú grafiku. Bombová výbava je na svete a zvládne potiahnuť aj AA-čkové hry. Zmenou oproti minulým verziám je, že Apple stopol na dnešnú dobu už úbohú 128 GB pamäť, no nepridať očakávanú 2 TB možnosť. Maximom tak ostáva stále len 1 TB.
Najväčšou zmenou je ale fotoaparát. Ten má síce 48 Mpx ako v minulom modeli, ale pribudol k nemu celkom nový súrodenec s 5-násobným optickým priblížením. Apple to dosiahol pomocou tetraprism hranola za objektívom, ktorý je schopný 5-násobne priblížiť scénu bez skreslenia.
Tým to ale nekončí a foťák dostal niekoľko ďalších vylepšení, od možnosti zvoliť si defaultné nastavenie ohniskovej vzdialenosti, cez nové portrétové schopnosti, vylepšené HDR až po nahrávanie videa s Log-om. Foťák je tak opäť špička a je opäť v najlepšom od Apple iba v modeli Pro Max, model 15 Pro ho má slabší, hlavne bez tetraprism objektívu.
Inak sú si iPhony 13, 14 a 15 Pro Max veľmi podobné, veď si to skontrolujte v podrobnej tabuľke.
Tak ako ste sa rozhodli? Kupujte 15 Pro Max, alebo stavíte ešte na staršie modely 13 Pro Max či 14 Pro Max, lebo teraz ich ceny výrazne klesnú? Ak totiž máte nejaký starší iPhone, napríklad 11 či 12, bez dodatkov Pro a Pro Max, odporúčam pokojne prejsť aj na staršie verzie Pro Max modelov a nemusíte zbytočne priplácať za extra novotu. Zmenu, a to výraznú, určite pocítite.
Možno patríte do skupiny ľudí, ktorí neuvažujú nad zmenou iPhonu, ale presedlanie na iPhone z Androidu. Oplatí sa tak investovať rovno do iPhone 15 Pro Max, alebo radšej siahnuť po staršej verzii? Záleží od vašich finančných možností, Pro Max nie je vôbec lacný telefón, no vedzte, že si svoju cenu drží veľmi dlho. Samozrejme, nie plnú cenu, ale veľmi vysokú cenu. Kým vlajkovú loď Androidu predáte o rok ani nie za polovicu pôvodnej ceny, iPhone predáte pokojne aj za 3/4 jeho pôvodnej ceny.
Ak vás teda láka najnovší model, nebudem vám to zazlievať, má to svoj zmysel a nielen kvôli tomu, že ide o najnovší kúsok. Ide hlavne o USB-C port v novom iPhone 15. Ak presedlávate z Androidu, s najväčšou pravdepodobnosťou máte niekoľko typov príslušenstva práve s USB-C koncovkou. V prípade iPhone 13 či 14 by ste ich mohli vyhodiť, resp. nechať v domácnosti pre príp. iných členov s USB-C v mobiloch. So sériou iPhone 15 ich využijete všetky. 

source

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top